Slechtvalk revalideert bij Stichting Vogelasiel Someren

Laatst gewijzigd: vrijdag 4 november 2011 - 17:43 | Auteur: Jacqueline Hermans
 

LIEROP - De bekende slechtvalk S2 van de tv-toren van Mortel verhuist vrijdagmiddag naar Stichting Vogelasiel Someren. De slechtvalk is in juli 2011 aangeschoten en raakte zwaargewond aan een vleugel.

In augustus is ze geopereerd. Dankzij de inzet van dierenarts en opvangcentra is de S2 bijna hersteld en kan zij nu verder revalideren in een buitenruimte van Stichting Vogelasiel Someren op camping Somerense Vennen in Lierop.

Drie weken in een kleine volière
Omdat ze haar vleugel nog niet te veel mag belasten, zit ze daar de komende drie weken in een kleine volière. Een van de dierenartsen die S2 ook heeft geopereerd zal haar daarna onderzoeken en een rontgenfoto maken. Waarschijnlijk mag de roofvogel daarna in een grotere ren.

Slechtvalk heeft honderdduizenden fans
De slechtvalk heeft honderdduizend fans over de hele wereld. Dat komt door de webcam die jarenlang in haar nestkast in De Mortel hing. Vanwege het nummer op haar ring noemen de internetkijkers haar S2.

Slechtvalk revalideert bij Stichting Vogelasiel Someren

Radiofragment:

 http://www.omroepbrabant.nl/?audio/125155792/slechtvalk+verhuisd.aspx

Slechtvalk S2 is verhuisd

vrijdag 04 november 2011 | 15:52 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 04 november 2011 | 16:04

SOMEREN - Met pijn in zijn hart heeft verzorger Wim van Lith de Mortelse slechtvalk S2 op haar nieuwe tijdelijke onderkomen losgelaten.

Op camping De Somerense Vennen herstelt ze verder van haar operatie.

>> Lees zaterdag meer in het ED.

Mortelse slechtvalk S2 is nog lang niet de oude

door Irene van de Ven, Eindhovens Dagblad
Zaterdag, 05 november 2011

Someren - Met pijn in zijn hart heeft verzorger Wim van Lith de Mortelse slechtvalk S2 gistermiddag op haar nieuwe, weliswaar weer tijdelijke, onderkomen losgelaten. Op camping De Somerense Vennen herstelt ze verder van haar operatie.
In juli werd de vogel met hagel neergeschoten, waarbij ze verwond raakte aan haar vleugel. S2 wordt al jaren door vogelliefhebbers gevolgd op het internet. Met een webcam kon elke geïnteresseerde 24 uur per dag zien hoe het met haar ging in haar nest op de toren in De Mortel.
Hoewel de grote buitenvolière klaar is voor gebruik, is de vogel er volgens dierenarts Caroline Hommers nog niet aan toe om al wat grotere vluchten te nemen. "Afhankelijk van hoe ze het doet, mag ze over een paar weken wel naar de grotere ruimte", weet van Lith.
Samen met Martin Vink van de Vogelwerkgroep Gemert houdt hij continu de voortgang van het herstelproces van de wereldwijd bekende slechtvalk in de gaten.
"Ze deed het boven verwachting goed bij mij", zegt van Lith uit Nistelrode. Hij instrueerde de vrijwilligers van Vogelasiel Someren gisteren op welke manier ze het beste verzorgt kan worden. Na haar tijd in Someren, die vermoedelijk rond de jaarwisseling afgelopen zal zijn, moet S2 nog een nieuwe stap nemen voor ze vrijgelaten kan worden in de natuur. Vink en van Lith hebben al een valkenier 'buiten brabant' - welke zeggen ze niet - bereid gevonden om de slechtvalk nog meer te trainen en conditioneel op peil te krijgen.
Voor de verhuizing van S2 naar Someren was veel aandacht. Luc Enting, van Enting Films, is zelfs bezig met een documentaire over de roofvogel. "We volgen elke stap van haar", legt Enting uit. "Als het goed is, begint de campagne van de Vogelbescherming in maart.
Dan zal hopelijk de televisiezender Vara de beelden uitzenden."