Weblog 05 maart 2014, Cast BDL 2014

Op dit moment zijn de slechtvalken PA en VV de hoofdrolspelers op en rond de toren van De Mortel.

Het mannetje PA verblijft al sinds 2005 op deze nestlocatie. Aan de ringen is te zien dat hij vóór 2004 is geringd in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Hij is nu waarschijnlijk in zijn 12e kalenderjaar of ouder. Zijn ringnummers zijn op 2 cijfertjes na compleet en misschien weten we binnenkort waar hij precies geringd is en wat zijn exacte leeftijd is.

Het vrouwtje is ongeringd en heeft de toren op 18 april 2012 overgenomen van het toen broedende vrouwtje 2OR. Dit is met flink wat strijd gepaard gegaan en het broedsel ging verloren. VV was in het voorjaar van 2012 al in het adulte kleed en was toen dus in haar 3e kalenderjaar of ouder, nu 5kj of ouder. In 2013 werd zij op haar beurt plotseling verstoord door het dood gewaande vrouwtje 2OR maar uiteindelijk legde VV 3 eieren en vlogen er twee jongen succesvol uit.

Nu zit het vrouwtje tegen de eileg aan en verwachten wij binnen enkele dagen het eerste ei.

Weblog 01 maart 2014, Welkom

Vogelwerkgroep (VWG) Gemert heet u van harte welkom bij Beleef de Lente 2014.

2013 was weer een zeer bewogen jaar voor de slechtvalken op en rond de toren van De Mortel. Het mannetje (PA) en het vrouwtje (VV) zaten volop in het paringsritueel toen het dood gewaande vrouwtje 2OR plotseling weer op het strijdtoneel verscheen. Enkele weken later troffen wij dit vrouwtje dood aan op één van de ringen van de toren. PA en VV legde uiteindelijk pas in april 3 eieren waarvan twee jongen succesvol uitvlogen. De valken gaven ons weer nieuwe inzichten in territoriale gevechten, monogamie, een eerste broedsel voor een vrouwtje en hoe de jongen reageerden op het onervaren maar zeer zorgzame vrouwtje VV. Maar vooral de wijze lessen van het ervaren mannetje droegen bij aan het broedsucces. Op dit moment zijn het mannetje Pa, die al vele jaren op en rond de toren verblijft en het vrouwtje VV nog steeds een hecht paartje. De afgelopen weken zijn er al diverse paringen waargenomen en zijn ze steeds vaker in en rond de nestkast te zien. De toren blijkt een zeer geschikte en geliefde nestlocatie te zijn want enkele indringers hebben reeds geprobeerd het liefdesgeluk van PA en VV te verstoren maar zijn zij door beide vogels uit hun territorium verdreven.

Wij hopen dat het paartje slechtvalken dit jaar weer een succesvol broedsel zullen hebben en wensen u veel kijk- en luisterplezier bij Beleef de Lente 2014.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze website www.vwggemertslechtvalk.nl