Het gaat met sprongen vooruit!

Lierop, zondag 27 november 2011

Zaterdag 26 november heeft dierenarts Caroline Hommers een bezoek gebracht aan de slechtvalk S2.
De slechtvalk verblijft op dit moment in het vogelasiel te Lierop (gem. Someren) alwaar zij verder herstelt van haar verwondingen die ze op 27 juli binnen de gemeente Gemert heeft opgelopen.

Caroline heeft enkele röntgenfoto's gemaakt en constateerde dat de botten zeer goed aan het vergroeien zijn. Er is wederom nieuw botweefsel rondom de breuken aangemaakt. Zoals dierenarts Dirk Riemersma eerder aangaf wordt botweefsel afgebroken daar waar het niet nodig is en aangemaakt op die plaatsen waar het wel noodzakelijk is. Het uitstekende botfragment is zodoende aan het "verdwijnen" waardoor waarschijnlijk de kleine ingreep niet noodzakelijk is om dit te verwijderen.
Na de röntgenfoto's is de slechtvalk door verzorger Jarno van Bussel in de grote volière geplaatst. Hier kan zij grotere vluchten maken en haar spieren verder ontwikkelen waardoor zij meer kracht krijgt in haar vleugel- en borstspieren en een betere conditie/uithoudingsvermogen.

De slechtvalk is zeer goed op gewicht, ze wordt gevoerd met voor haar natuurlijke prooidieren en die zeer voedzaam zijn.

Ze hoeft weinig energie te leveren om de prooi te bemachtigen waardoor ze nu wat overgewicht heeft. Wij hebben besloten om nu minder prooi aan te bieden, in combinatie met meer bewegingsvrijheid verwachten wij dat ze hierdoor op een beter gewicht komt. Dit is belangrijk om straks bij de valkenier optimaal te kunnen trainen voor haar terugkeer in de natuur.
Caroline was zelfs zo goed te spreken over haar herstel dat de slechtvalk eerder naar de valkenier mag.
Mocht haar herstel hier ook voorspoedig verlopen dan kan zij misschien nog voor het komende broedseizoen haar vrijheid terug krijgen.

Mocht dat bewaarheid worden dan ligt het in de verwachting dat zij dan direct naar de toren in De Mortel zal vliegen, haar vertrouwde omgeving. Hier zal zij een hernieuwde kennismaking hebben met haar mannetje maar ook met zijn nieuwe partner. Het is gebruikelijk en een natuurlijk proces dat territoriale conflicten plaatsvinden rondom broedplaatsen van slechtvalken en andere roofvogels. Overigens vinden deze conflicten bij alle vogels plaats, wie kent de gevechten van de merels in de achtertuin niet of die van de meerkoeten in de parkvijver. Territoriumgevechten zijn er om voedsel- en broedgebied veilig te stellen en om de eigen genen te kunnen verspreiden om zodoende voor een sterk nageslacht te zorgen en de soort in stand te houden. Het maakt niet uit of dit natuurlijke of kunstmatige nestplaatsen zijn, territoriale gevechten hebben altijd en overal plaatsgevonden. Door de vele webcams die geplaatst zijn bij diverse vogel- en diersoorten zijn wij hier nu "live" getuige van. Wij constateren nu van dichtbij dat de natuur "wreed" en hard kan zijn maar hierdoor zelfregulerend is en zichzelf in stand kan houden. De sterkste zal overleven en voor een gezond en krachtig nageslacht zorgen, deze natuurwetten gelden ook rondom de toren van De Mortel.
Het is niet aan ons om hierin keuzes te maken, slechtvalk S2 is door menselijk handelen van dit recht ontnomen en daarom verdient zij het om terug te keren in de vrije natuur zodat op natuurlijke wijze een selectie kan plaatsvinden.

Fotomateriaal en een filmpje zullen later geplaatst worden.

VWG Gemert