Slechtvalk S2 april 2007 – mei 2012

Gemert, zondag 3 juni 2012

In 2005 werd door de vogelwerkgroep Gemert een nestkast geplaatst op de toren van De Mortel. Onmiddellijk werd de nestkast betrokken door een koppeltje slechtvalken dat daar sinds 2004 verbleef. Dit koppeltje (Pa en Ma) bracht in 2005 en 2006 succesvol een broedsel groot.
In 2007 begonnen zij aan hun derde broedsel maar op 22 april 2007 kwam er een vreemd vrouwtje (S2) dat dit broedsel ernstig verstoorde. Dit vreemde vrouwtje (S2) voerde heftige territoriale gevechten met het broedende vrouwtje (Ma) die op dat moment 3 jongen had. Op deze dag is het broedende vrouwtje (Ma) waarschijnlijk dodelijk gewond geraakt of direct gedood door de indringster (S2). In de nacht van 22 op 23 april 2007 verbleef het mannetje (Pa) alleen in de nestkast en is het vrouwtje (Ma) niet meer waargenomen.
Het mannetje (tarsel) Pa moest vanaf dat moment de drie jongen alleen verzorgen. Als hij prooien naar de nestkast bracht om de 3 jongen te voeren kwam het vreemde vrouwtje (wijf) S2 deze direct ophalen. S2 beschouwde deze prooien als bruidsschat en verleidingsacties van Pa. Hierdoor kregen de 3 jongen te weinig voedsel wat uiteindelijk resulteerde in de dood van het jongste juveniel.
De broedzorg van het mannetje was zo groot dat hij een tactiek toepaste om de twee overgebleven jongen toch van voldoende voedsel te kunnen voorzien. Hij bracht eerst een prooi(restant) naar de jongen dat meteen werd ingepikt door S2 en kwam direct hierna terug met een nieuwe prooi. Deze prooien had hij op voorraad op de toren aangelegd.
Op zondag 13 mei 2007 (moederdag) gebeurde het onwaarschijnlijke, het vreemde vrouwtje S2 nam de moedertaak over en begon de twee overgebleven jongen te voeren. De beide jongen zijn in 2007 gezond en wel uitgevlogen.
Het nieuw koppeltje slechtvalken (Pa en S2) hadden in 2008, 2009, 2010 en 2011 vervolgens succesvolle broedsels.
Echter op 27 juli 2011 sloeg het noodlot toe, het wijfje S2 werd ernstig gewond aangetroffen op een provinciale weg door een toevallige voorbijganger. Op 28 juli 2011 werd de vogelwerkgroep op de hoogte gebracht van haar vondst en hebben wij haar overgenomen en naar dierenarts Caroline Hommers gebracht voor onderzoek. Hieruit bleek dat haar rechtervleugel geraakt was door een hagelkorrel en het spaakbeen en de ellenpijp gebroken waren. Slechtvalk S2 werd in de nabijheid van een tarweveld gevonden waar op dat moment schadebestrijding plaatsvond op houtduiven, gezien haar ernstige verwondingen is zij hier beschoten met hagel en direct naar beneden gestort.
Zoals u kunt lezen op onze website www.vwggemertslechtvalk.nl is zij vervolgens succesvol behandeld en is zij op dit moment aan het revalideren.
Zij verblijft nu in een dependance van het vogelasiel uit Lierop (Someren) en het gaat erg goed met haar. De vogelwerkgroep Gemert ziet haar dagelijks en houdt haar herstel en vorderingen nauwlettend in de gaten. Zij heeft een goed, professioneel en groot onderkomen waar zij in alle rust kan azen en niet gestoord kan worden door haar omgeving. Als voedsel krijgt zij natuurlijke verse prooien en in een juiste hoeveelheid. Hierdoor wordt zij niet te zwaar en blijft zij gretig om de prooi te “bemachtigen”.
Inmiddels ruit zij goed en zijn diverse hand-, vleugel- en staartpennen al vervangen.
Deze maand (juni) zal zij zeeg (“tam”) gemaakt worden zodat zij in juli naar de valkenier kan gaan.
Deze valkenier is gespecialiseerd in slechtvalken en zal haar trainen zodat zij weer een goede conditie verkrijgt en op natuurlijke wijze zelf weer prooien kan slaan. Na deze training zal zij weer eventjes in afzondering verblijven om weer te vervreemden van de mens. Eind augustus begin september krijgt zij dan haar vrijheid terug en zal ze losgelaten worden op of in de nabijheid van haar vindplaats. De verwachting is dat zij dan direct zal terugkeren naar de toren in De Mortel. In deze periode dulden territoriale slechtvalken vreemde slechtvalken in hun territorium en is de kans aanmerkelijk kleiner dat territoriale gevechten de dood tot gevolg hebben. Het was mogelijk geweest om slechtvalk S2 in februari 2012 al vrij te laten maar dit zou onherroepelijk tot hevige gevechten met het wijf 2OR tot gevolg hebben gehad die op dat moment volop bezig was met de balts en copulaties met het mannetje Pa.
Wij plaatsen vandaag of morgen een filmpje van slechtvalk S2 op BDL en onze website.
Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen van het wijfje S2.