Opstandige slechtvalk S2

Gemert, vrijdag 05 oktober 2012

Vandaag hebben wij contact gehad met de valkenier die op dit moment bezig is met de training en het verdere herstel van slechtvalk S2 voor haar terugkeer in de vrije natuur.S2 verblijft al enige weken bij deze valkenier en hij is zeer positief over de stand en de synchrone bewegingen van haar vleugels. Er is vakwerk verricht door de dierenartsen Caroline Hommers en Dirk Riemersma, een complexe breuk die goed is hersteld door hun operatieve ingreep!

Toch treedt er enige vertraging op in haar herstel en training tot terugkeer in de vrije natuur. Slechtvalk S2 wordt een beetje opstandig en accepteert niet meer haar lot. Was ze ogenschijnlijk zeer rustig en snel zeeg bij de asielhouder/valkenier die haar uit het verblijf haalde zo onstuimig is ze nu bij de gespecialiseerde valkenier die haar op een goede conditie moet brengen.Dit is een bekend gedrag bij wilde roofvogels die door valkeniers worden getraind. Aanvankelijk ogenschijnlijk rustig maar vervolgens protest als de eerste angst is overwonnen. De valkenier moet dan vasthoudend zijn en opnieuw het vertrouwen winnen waarna weer vooruitgang kan worden geboekt. Slechtvalk S2 heeft ook één oude buitenste vleugelpen gebroken die zij nog moet ruien. Op zich is dit geen probleem maar de naastliggende nieuwe vleugelpen is nog in de groei en loopt nu wel extra gevaar op voor beschadiging. De valkenier heeft daarom besloten om haar nog een paar weken met rust te laten zodat deze nieuwe pen en de buitenste pen rustig kunnen ruien en verder kunnen ontwikkelen.

De verwachting is nu dat over drie weken begonnen kan worden met het los vliegen van S2 en dat haar dan de loer gedraaid kan worden voor een goede conditieopbouw. Dat impliceert dat haar vrijlating op zijn vroegst medio november plaats kan vinden.

Ook ons geduld wordt op de proef gesteld en lijkt het op een teleurstelling maar voor een goede overlevingskans van slechtvalk S2 menen wij
dat dit de enige en juiste weg is die wij moeten volgen en nu geen overhaaste beslissingen moeten nemen.

Wij houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen van slechtvalk S2

VWG Gemert