Weblog 11 april 2013, Adopties

Vogels beschermen is mensenwerk. Nestkasten plaatsen voor diverse vogelsoorten, vogels ringen, onderzoek doen naar sterfte van vogels, inventarisaties, biotoopverbetering, voorlichting etc. Om vogels te beschermen moet er veel praktisch werk verricht worden. Gelukkig zijn er vrijwilligers van vogelwerkgroepen die dit willen doen. Jij kan ze helpen door een vogel te adopteren. Voor € 15 steun je deze lokale vogelbeschermers overal in Nederland. Uw steun en adopties aan de slechtvalken waarderen wij ten zeerste en maakt het ons mede mogelijk om ons beschermingswerk en het verzorgen van de (live) beelden in De Mortel uit te kunnen blijven voeren. Als blijk van waardering selecteren wij op 30 juni uit alle adoptanten van de slechtvalk een gelukkige die in 2014 aanwezig mag zijn bij het ringen van de jonge slechtvalken in De Mortel. Als u een adoptie(s) doet dan ontvangt u na betaling binnen enkele minuten een email van VBN, deze mail moet u vervolgens doorsturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. U mag uw kansen vergroten door meerdere keren mee te doen, per deelname wel steeds een aparte adoptie aan VBN en de dan verkregen mail wederom doorsturen naar VWG Gemert. U kunt deelnemen tot 30 juni 2013, 21:00 uur en wij maken vervolgens om 22:00 uur bekend wie in 2014 bij het ringen aanwezig kan zijn, hij of zij moet nog wel even geduld hebben totdat het zover is. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

 

Weblog 10 april 2013, Het 2e ei op naar de derde!

Het tweede ei is er! Het eerste ei tijdens het ontbijt, nu rond de lunch en vrijdag dan tijdens het diner? Gisteren was het toch weer een onrustige dag, een paar keer is er een derde valk waargenomen maar deze werd door het mannetje en vrouwtje op een adequate wijze verjaagd. Gelukkig waren er ook weer paringen te zien en te horen wat betekent dat er nog eieren op komst zijn! Het vrouwtje heeft het overgrote deel van de dag op het ei gezeten en voorzag het mannetje haar van prooien. Voldoende voedsel en rust is belangrijk voor de eiproductie en dat ziet er nu allemaal erg goed uit. Afgelopen nacht werd het vrouwtje weer onrustig, nam zij de broedhouding aan en legde vandaag tussen de middag omstreeks 12:45 uur haar 2e ei. Het gaat voortreffelijk nu en aanstaande vrijdag verwachten wij het derde ei.

 

Weblog 8 april 2013, Het eerste ei

Vanmorgen is het eerste ei gelegd door het vrouwtje (VV). De afgelopen weken waren zeer spannend of er dit seizoen nog eieren zouden komen. Het vrouwtje zat medio maart al eerder enkele nachten in de nestkast en verwachtten wij toen al het eerste ei. Maar op 18 maart werd zij verstoord door het vrouwtje 2OR die na bijna een jaar plotseling weer op het toneel verscheen. De mogelijke eiproductie is toen afgebroken en was het tot enkele dagen geleden onrustig op en rond de toren. Verschillende vreemde slechtvalken, waaronder waarschijnlijk ook 2OR, kwamen regelmatig langs om het mannetje en vrouwtje uit te dagen. Gelukkig waren er geen hevige territoriumgevechten nodig om deze indringers te verjagen. Na een lange en vermoeiende nacht was het vanmorgen dan zo ver en lag het eerste ei in de nestkom. Het volgende ei zal nu na ongeveer 50 uur gelegd worden.

  

Weblog 8 april 2013, Het is een me stel

Al acht nachten op rij houden het vrouwtje en mannetje ons in spanning of er nog eieren komen. Ze paren er lustig op los, de ene dag zit het vrouwtje overdag wel in de nestkast en de andere dag zit ze op de kast, het hekwerk of op de betonrand. Ja nu komt het eerste ei maar nee hoor ze maken er een echte soap van en laten ons telkens in verwarring achter. Morgenochtend zal zeer zeker het eerste ei daar zijn maar teleurgesteld zien we elke morgen een lege nestkast. Toch wijst alles er op dat er één dezer dagen het eerste ei te zien zal zijn. Het vrouwtje en mannetje blijven paren, het vrouwtje verblijft zowel ’s nachts als overdag steeds vaker en langer in of in de buurt van de nestkast, het vrouwtje heeft doorgaans een volle krop, is goed doorvoed en er zijn weinig agressieve) indringers. Het mannetje wordt er ook een beetje simpel van, elke morgen komt hij even kijken of zijn seksuele inspanningen resultaat hebben gehad maar nee hoor weer geen ei, hoe lang laat hij zich nog misbruiken? Ik ga voor de aankomende maandagavond/nacht alhoewel maandagmorgen ook een mooi begin van de week kan zijn. Wij gaan nog een heel mooi broedseizoen beleven, slechtvalken in De Mortel altijd verrassend!

 

Weblog 5 april 2013, Nog steeds onrust

Het is nog steeds onrustig rond de toren van De Mortel, regelmatig worden er drie slechtvalken waargenomen. Het vrouwtje is de afgelopen 5 nachten in de nestkast gebleven en zit nu dicht tegen de eileg aan. Het is een zeer vermoeiende periode voor het vrouwtje waarbij ze veel energie verbruikt om de eieren te kunnen laten ontwikkelen. Het mannetje moet nu veel voedsel aandragen zodat ze in een goede conditie kan blijven. Dit ziet er op dit moment allemaal goed uit en er vinden ook nog steeds paringen plaats. Zolang deze paringen nog te zien en te horen zijn dan is de kans op eieren nog steeds aanwezig. Wat nu echter niet teveel mag gebeuren is verstoringen door een derde valk. Helaas zien we toch dat er regelmatig indringers langskomen en voor veel onrust zorgen. Het vrouwtje is nu waarschijnlijk en hopelijk zwaar van de eieren maar hierdoor erg kwetsbaar voor territoriale gevechten. De indringers kunnen er ook voor zorgen dat er bij het vrouwtje (VV) weer stresshormonen worden aangemaakt waardoor de eiproductie zal stoppen. De komende dagen zullen doorslaggevend zijn of er dit jaar nog eieren komen. Mocht het toch nog lukken dan zijn we er nog niet want ook na de eileg kunnen indringers het broedsel laten mislukken.