Slechtvalkvrouwtje succesvol geopereerd aan schotwond

Gemert, zaterdag 30 juli 2011

Laatst gewijzigd: zaterdag 30 juli 2011 - 16:01 | Auteur: Nick Renders
Bron: Omroep Brabant

GEMERT - Het slechtvalkvrouwtje in De Mortel dat beroemd werd via de webcams van Beleef de Lente, is succesvol geopereerd aan een schotwond in haar vleugel. Ze werd donderdag gewond aangetroffen in de gemeente Gemert.

Sinds 2007 volgen miljoenen mensen het wel en wee van de valk tijdens het broedseizoen via de camera's van Beleef de Lente. Dat is het webcamproject van Vogelbescherming Nederland.

'Vrij gecompliceerde operatie'
Volgens dierenarts Carolien Hommers was het een vrij gecompliceerde operatie. De kogel zat in de rechtervleugel van het dier en diezelfde vleugel was ook op meerdere plaatsen gebroken. "We hebben eerst de kogel verwijderd en daarna die wond weer gesloten. Het ging om een stalen bolletje met een doorsnee van zo'n twee à drie milimeter. Daarna hebben we de vleugel extern gefixeerd. Dat betekent dat we met twee pennen de binnenkant en de buitenkant van de vleugel strak gespannen hebben. Deze pennen moeten vier tot zes weken blijven zitten."

Stress bij de valk
Volgens Hommers was er één moeilijk moment tijdens de operatie. "Toen we de valk uit de narcose bij lieten komen, stopte ze even met ademen. Gelukkig konden we dit snel herstellen. Het duidt wel op stress bij het diertje. Nu is het hopen dat ze goed gaat eten zodat ze aansterkt. Na die vier tot zes weken maken we dan een röntgenfoto om te kijken of ze weer de natuur in kan.

S2
Het slechtvalkvrouwtje heet S2. dat verwijst naar het ringnummer om haar poot. Ze kwam voor het eerst in beeld in 2007. Wie het vrouwtje neergeschoten heeft, is nog niet duidelijk. De Vogelwerkgroep Gemert heeft aangifte gedaan bij de politie, die de zaak onderzoekt. Ook het kogeltje is overgedragen. Het doden van roofvogels is in Nederland ten strengste verboden.