Slechtvalk S2 bij valkenier

Gemert, woensdag 19 september 2012

De slechtvalk wordt momenteel tam gemaakt, ofwel  “zeeg gemaakt” of “afgedragen” zoals dat in valkerijtermen heet. De vogel moet dan wennen aan een voor haar vreemde omgeving en haar natuurlijke angst voor de valkenier overwinnen. Dat is nodig om haar vervolgens los te kunnen vliegen.

Zoals te zien is op de beelden verloopt dat al goed. S2 zit rustig op het blok en laat zich rustig opnemen. Ook eet “aast” ze al op de handschoen. Al enkele dagen nadat ze uit haar revalidatieverblijf was gehaald en voorzien was van schoentjes en riempjes vertoonde ze dit gedrag.

S2 toont zich een snelle leerling. Ze is inmiddels overgebracht naar de valkenier die haar zal laten vliegen. Die is momenteel bezig om S2 ook aan hem te laten wennen en aan de “loer”. De loer is een kunstprooi aan een touwtje en waarop aas is bevestigd. S2 moet nu leren dat ze die pakt om aan voedsel te komen. Zodra ze de loer ziet als prooi en niet twijfelt om die te pakken kan de valkenier haar “de loer draaien”. De valk vliegt daarbij los en probeert steeds sneller de loer te pakken. Daarmee kan naar verwachting binnen enkele weken worden begonnen en bouwt ze haar conditie weer op.

 

{youtube}https://www.youtube.com/watch? v=_rQP_4JVNIU{/youtube}

 

Inmiddels zijn er nu ook weer live-beelden te zien op ons ustreamkanaal.
Wij zijn nog bezig met testen maar het begin is er en laten we hopen dat het goed werkt zodat u straks de terugkeer van slechtvalk S2 live kunt volgen.

 http://www.ustream.tv/channel/vwggemert

 

Vriendelijke groet,

 

VWG Gemert