DeMortel kop2

Binnencam online

Het duurde even maar nu is ook de binnencam eindelijk online.

Om de baltsende slechtvalken niet of zo min mogelijk te verstoren hebben wij vanavond de technische ruimte teruggeplaatst.

De planning was dat begin december alles gerealiseerd zou zijn maar het zat behoorlijk tegen en zullen wij ook aankomende week nog één keer het dak op moeten. Deze werkzaamheden zullen wij tegen de avondschemering gaan uitvoeren.

 

Waarom duurde het allemaal zo lang en wat ging er de afgelopen maanden nu eigenlijk allemaal mis?

Begin november is alle apparatuur op en in de toren verwijderd en zijn wij direct begonnen met de aanmaak van een nieuwe technische ruimte die snel en gemakkelijk aan de nestkast gemonteerd kan worden. Hiervoor hebben wij ook een groot gat gemaakt aan de linker zijkant van de nestkast en een speciale bevestiging aangebracht waar de technische ruimte snel en stevig in geplaatst kan worden.

Ook zijn in november alle nieuw benodigde materialen besteld en zijn wij op het bedrijf van Securicon de binnencam in de technische ruimte gaan testen. Tot zo ver verliep alles volgens plan maar inmiddels was bekend geworden dat i.v.m. begrijpelijke veiligheidseisen, de kabelboom niet meer via de buitenkant van de toren en via het raam naar binnen mocht gaan. Op zich waren wij hier wel blij mee, alle kabels netjes via een dakdoorvoer naar binnen maar hiervoor moesten ook weer speciale bevestigingsmaterialen besteld worden.

Net zoals de bekabeling moesten ook de buitencams middels speciale armaturen bevestigd worden. Ja waar haal je nu die armaturen opeens vandaan? Een daarin gespecialiseerd bedrijf kon deze armaturen wel maken maar dit bleek naderhand te kostbaar voor ons. Inmiddels was het al begin januari en wat nu? Alticom kon ons gelukkig snel de benodigde materialen leveren maar deze palen moesten nog wel aangepast worden. Preferro metaaltechniek uit Erp vonden wij bereidt om de armaturen tegen een sterk gereduceerd tarief te fabriceren. Een ander bedrijf heeft de armaturen gezandstraald en ge-poedercoated, uiteraard weer een spoedklusje en weer extra onvoorziene kosten. Eind januari was het dan zo ver en konden wij de buitencams monteren op de armaturen en de bekabeling incl plug en play aansluitingen aanbrengen, testen en klaar zijn de systemen voor plaatsing op het dak. Zaterdag 01 februari even het dak op, alles plaatsen en plug en play het werkt? Jammer dan, de rechtercam en de IR van de binnencam functioneerde niet zoals wij het voor ogen hadden. Na vele uurtjes testen en kopzorgen op en in de toren bleek dat de rechter buitencam werd bestuurd door de straling van de nieuw geplaatste antenne en de meest belangrijke IR, die van de nestkast werd uitgeschakeld door diezelfde straling. Hoe gaan we dit nu weer oplossen? Technische ruimte weer meegenomen en voorzien van een ander type IR (dezelfde als de buitencams). Vanavond hebben wij deze weer teruggeplaatst maar ook nu weer problemen, de nieuwe IR deed het maar hadden wij geen beeld meer van de binnencam. Door de weersomstandigheden van de afgelopen week bleek corrosie aan de tijdelijk niet aangesloten UTP connector de oorzaak te zijn, uiteraard kwamen wij hier pas achter na vele testen en uitsluitingen, gelukkig was de storingsdienst van Securicon vervolgens binnen 30 minuten ter plaatse en kon het probleem snel opgelost worden. Voor de rechter buitencam was en is de oplossing nog steeds niet zo simpel. Wij hebben deze nu direct rechts naast de nestkast geplaatst maar ook op deze positie heeft de straling invloed op de besturing en slaat de cam soms nog steeds op hol. Er zijn drie opties om dit probleem op te lossen; optie 1 wij gooien de camera naar beneden (dit is voor ons de snelste en meest gemakkelijkste manier), optie twee wij nemen hem mee via de lift en zetten de cam op marktplaats of optie drie wij plaatsen hem links naast de nestkast in de nabijheid van de andere buitencam en hopen dan dat hij ver genoeg van de DAB antenne staat. Ook de linkercam wordt namelijk soms ook beïnvloed door de nieuwe antenne! Wij gaan voor de laatste optie en zijn er dan helemaal klaar mee, wij hopen dat u daarvoor begrip heeft?

Maar wij zijn er nog niet, ook de linkercam zorgt nader inzien voor problemen! Deze staat te laag maar kan vooralsnog door beperkingen in de bevestiging niet hoger geplaatst worden. Door deze lage stand moet de camera "omhoog" kijken om het rooster te zien hierdoor ziet u bovenin een dubbel beeld. Ik zal het proberen uit te leggen, de kunststof bol van de camera is rond maar niet helemaal! Daar waar de bol overgaat in de behuizing van de camera is hij namelijk enigszins recht en precies op dit punt ontstaat een soort prisma waardoor het beeld "gebroken", dubbel en wazig wordt. Ja waarom hebben wij deze camera dan zo laag geplaatst? Onze bedoeling was om u zo een goed mogelijk beeld te kunnen geven van de betonbalk maar ook van het dak, deze cam kijkt namelijk onder het hekwerk door. Dit is nu voor ons van ondergeschikt belang omdat de prioriteit ligt bij de nestkast en het rooster. Hoe we dit gaan fixen weten we nog niet helemaal maar deze week is de allerlaatste mogelijkheid om ook hiervoor een oplossing te bedenken en te realiseren.

Goh wat hebben we toch een leuke hobby en vooral veel tijd en geduld om goede beelden te kunnen tonen, wij hebben er nog steeds ....... zin in en stralen inmiddels van alle kanten :(

Het is een lang verhaal geworden maar wij hopen dat u nu een klein beetje inzicht hebt verkregen hoe problematisch de straling is, het werken op bijna 130 mtr. hoogte, plug en play en de gehele organisatie achter de realisatie van de beelden.

Gelukkig storen de slechtvalken zich hier niet aan en zullen zij dit jaar hopelijk een succesvol broedsel hebben.

 

Vriendelijke groet,

 

VWG Gemert