Weblog 13 maart 2013, eileg

Zoals het er nu naar uitziet kunnen we binnenkort het eerste ei verwachten. Het vrouwtje zit steeds vaker en langer in de nestkast. Ze maakt de door het mannetje gemaakte nestkom verder in orde, ze legt de steentjes goed, draait wat en nu is het geduldig wachten op het eerste ei. Het produceren van de 1 tot 4 eieren kost enorm veel energie voor beide vogels maar bovenal voor het vrouwtje. Het mannetje moet veel prooien aandragen om het vrouwtje in goede conditie te brengen, te houden en voor de productie van de eieren. De eieren wegen tussen de 40 en 50 gram, bij een legsel van vier eieren is dit een totaal gewicht van 160 tot 200 gram! Het vrouwtje zelf weegt ongeveer tussen de 900 en 1300 gram. In ongeveer een week tijd legt zij dus een vijfde tot een zesde van haar lichaamsgewicht aan eieren. Dit is een enorme prestatie en vergt veel energie van het vrouwtje, het mannetje speelt hierin dus een heel belangrijke rol om haar van voldoende voedsel te voorzien. Het vrouwtje moet namelijk ook nog in goede conditie blijven om zelf prooien te vangen en indringers te verjagen. Al deze prooioverdrachten versterkt tevens nog de paarband tussen de beide vogels.

 

Weblog 11 maart 2013, het weer

Het is koud op 128 mtr. hoogte dat kunt u nu goed zien aan de ijsafzetting aan het gootje onder de nestkast. Slechtvalken zijn heer en meester in het luchtruim daarom hebben wij vandaag eens contact gezocht met hun collega’s van de luchtmacht en vroegen de meteodienst hoe het weer nu op deze hoogte is. De temperatuur op 10 cm boven het maaiveld is op dit moment -1.7°. Je zou denken dat hoe hoger hoe kouder het is maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De temperatuur is nu zelfs iets hoger dan beneden op de grond. Op 500 voet (150 mtr.) is het nu -1°. Echter de windchill factor speelt een belangrijke rol in de gevoelstemperatuur. Op de grond waait het nu 12 knopen (22 km/h) met uitschieters naar 20 knopen (37 km/h), de bijbehorende gevoelstemperaturen zijn -7.1° tot -11.2°. Op 500 voet is de windsnelheid nu 18 knopen (33 km/h) met uitschieters naar 26 knopen (48 km/h), de gevoelstemperaturen zijn nu op 150 mtr. hoogte -9.4° tot -13.1°. Dus al is het 0.7° warmer toch voelt het op de toren een stuk kouder dan beneden. Het is maar dat u het weet.

 

Weblog 10 maart 2013, indringers
Het was dit weekend slecht weer in De Mortel, hagelstenen kletterde op het dak van de nestkast en de slechtvalken lieten zich niet vaak zien. Zaterdagmiddag zagen we het mannetje en vrouwtje onrustig in beeld verschijnen. Aan het gedrag was goed te zien dat er iets aan de hand was. Een derde valk vloog rond de toren en vooral het mannetje was op zijn qui-vive en ging uiteindelijk achter de indringer aan. Het gaat goed met de slechtvalken in Nederland en de concurrentie om goede nestplaatsen neemt toe. Doorgaans zijn het jonge vogels die op zoek zijn naar een partner en een goede nestplaats. Is er een exemplaar die volhoudend is en de kast wil veroveren dan is er een probleem voor het aanwezige koppeltje. Dit hebben we vorig jaar kunnen zien met het vrouwtje 2OR en een paar jaar eerder met S2 en een vrouwtje met drie jonge. In beide gevallen won de indringster en ging het broedsel deels of volledig verloren. Territoriumgevechten kunnen zeer heftig zijn en lang aanhouden met soms als gevolg dat de eileg verstoort wordt. Het huidige koppeltje lijkt alles tot nu toe redelijk onder controle te hebben, ze accepteren beiden geen indringers en verjagen ze succesvol. Wij hebben de indruk dat ze agressiever en actiever zijn tegenover seksegenoten dan naar het andere geslacht maar het kleinere mannetje kan ook vreemde vrouwtjes verjagen al zal hem dat veel meer moeite kosten.

 

Weblog 9 maart 2013, de locatie

De slechtvalken bewonen de Alticom zendtoren in De Mortel sinds 2005. De nestkast is geplaatst op het dak, 128 mtr. hoog. Op deze enorme hoogte heeft de wind altijd vrij spel en kunt u deze goed horen via de microfoons die geplaatst zijn in en rondom de nestkast. Leuk detail dat nu is te zien dat het op 128 mtr. hoogte kan hagelen en sneeuwen terwijl het beneden gewoon regent. De slechtvalken schuilen niet in de nestkast maar zitten nu waarschijnlijk aan één van de zijkanten daar waar de wind en regen niet op staan. De betonnen toren is gebouwd in 1989 en werd in de jaren 90 vooral gebruikt voor de doorgifte en landelijke dekking van analoge TV en radiozenders. Met de komst van digitale TV en glasvezelverbindingen verdwenen de straalzenders en wordt de toren tegenwoordig gebruikt als regionaal datacenter, voor doorgifte van radiozenders en mobiele telefonie. Het bedrijf denkt gelukkig “groen” en hebben wij voor de diverse torens in Nederland slechtvalkenkasten mogen maken. Bijkomend voordeel voor Alticom is dat de slechtvalken de torens vrijhouden van duiven.