Weblog 7 maart 2013, balts en copulaties

Op dit moment lijkt het allemaal erg rustig op en rond de toren maar het mannetje en vrouwtje zijn al enkele weken druk aan het baltsen en paren (copuleren). In het begin zoekt zij al toenadering tot het mannetje maar hij durft dan nog niet zo goed. Dit is ook best wel gevaarlijk, een vrouwtje kan een mannetje makkelijk doden als het niet “klikt”. Het mannetje gaat steeds meer prooien brengen en probeert haar zo voor zich te winnen. Het vrouwtje heeft ook veel voedsel nodig in dit stadium want ze moet in optimale conditie zijn om eieren te gaan produceren. Door de prooioverdrachten vermindert de agressie van het vrouwtje, het verstevigt de paarband en kunnen de eerste paringen beginnen. Deze paringen duren maar enkele seconden en vinden meerdere keren per dag plaats en gaan door tot het laatste ei is gelegd. Zodra het vrouwtje langer in kast zal verblijven gaat het spannend worden en is het eerste ei op komst.

 

Weblog 3 maart 2013, De hoofdrolspelers

Op dit moment zijn de slechtvalken PA en VV de hoofdrolspelers op en rond de toren van De Mortel. Het mannetje PA verblijft al sinds 2005 op deze nestlocatie. Aan de ringen is te zien dat hij vóór 2004 is geringd in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Hij is nu dus in zijn 11e kalenderjaar of ouder. Er staan geen duidelijke afleesbare codes op zijn ringen waardoor het nog steeds niet duidelijk is waar hij precies geringd is en wat zijn exacte leeftijd is. Het huidige vrouwtje is ongeringd en heeft de toren op 18 april 2012 overgenomen van het toen broedende vrouwtje 2OR. Dit is met flink wat strijd gepaard gegaan en het broedsel ging verloren. Het huidige vrouwtje werd in 2012 al snel de “vreemde vrouw” genoemd zodoende duiden wij haar in het vervolg aan met VV. Het vrouwtje was in het voorjaar van 2012 al in het adulte kleed en was toen dus in haar 3e kalenderjaar of ouder, nu 4kj of ouder. Laten wij hopen dat zij dit jaar de hoofdrolspelers blijven!

Bron en met dank aan: Werkgroep Slechtvalk Nederland.

 

Weblog 28 februari 2013, welkom

Vogelwerkgroep (VWG) Gemert heet u van harte welkom bij Beleef de Lente 2013.

2012 was een zeer bewogen jaar voor de slechtvalken op en rond de toren van De Mortel (gem. Gemert-Bakel). Het legsel van drie eieren ging verloren en slechtvalk S2 kwam plotseling te overlijden. Maar nu een nieuw seizoen en wij hebben er weer zin in. Op dit moment zijn het mannetje Pa, die al vele jaren op en rond de toren verblijft en het vreemde vrouwtje VV een hecht paartje. De afgelopen weken zijn er al paringen waargenomen en zijn ze steeds vaker in en rond de nestkast te zien. Wij hopen dat het paartje slechtvalken dit jaar een succesvol broedsel zal hebben en wensen u veel kijk- en luisterplezier bij Beleef de Lente 2013. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze website www.vwggemertslechtvalk.nl